Vad blev vi sjuka av egentligen?

Sidor: << < (2/5) > >>

hemul:

Men det har man väl hört, att gluten kan påverka? Men jag kanske blandar ihop det. Man gör lätt det med krämpor man själv inte lider av, så jag minns säkert fel.

Men tänk om det inte är gluten i sig, utan modernt vete/spannmål och industriprocessen med allt vad de gör och tillsätter? Jag vill inte att du ska få migrän, men annars vore det kul om någon som vet sig vara känslig för gluten testade med surdegsjäst speltbröd eller liknande.

Sorla:

Jag känner mig inte så hugad att testa. Inte just nu i alla fall. Jag är ju egentligen mackerian. Innan jag började Elcehå-effa levde jag mer eller mindre på mackor. Jag älskar såna där ljusa hönökakor med massor av bregott på.  :drool: Nä, det är bäst att inte en tänka på eländet.  :shake_head:

hemul:

Nej, det var det jag försökte säga, att jag inte vill att DU testar. Men nån annan kan ju gärna få offra sig för vetenskapen och min vetgirighet. Helst nån som inte hänger här då.  :biggrin1:

Sorla:

Vem ska vi lura?  :bg:

Subcalva:

Citat från: Sorla skrivet 2015.08.11 - 11:05:46
--
Vem ska vi lura?  :bg:

--

Richard Nikoley kanske...  :lol:

Citat
--
They may have got it wrong by failing to make an obvious distinction between the modern, industrial means of field to table, that requires stripping off bran and germ (where all the nutrition is) in order to have a nutritionally vapid endosperm (this is equivalent to eating egg whites—half the protein and most of the sodium vs. nearly every vitamin and mineral in the yolk) flour product that's shelf stable for months and years vs. a whole grain that goes rancid quickly, especially without refrigeration.

So, in economic terms, did we Paleos conflate agriculture with industrialization, consequentially throwing out babies with bathwater in the process?
--

Citat
--
Jane Karlson, an Oxford PhD—who's solidly a "Duck Dodgers" collaborator for a while now—has been studying the interactions of iron, manganese, and copper for 30 years. My layman take is that while iron is essential, manganese and copper act as a sort of yin-yang deal, with the former being an inhibitor and the later, a catalyst. Nature works in mysterious ways, with negative feedbacks being far more dominant than positive ones (the critical mistake global-warming alarmists make). This is the paradigm in which we evolved.

Bottom line: she thinks all refined white flours are bad, whether enriched or not, and whole ground grains (use stone or ceramic so as not to create too much heat) are fabulous, super-food-esque.

Well, everyone gets to decide for themselves but I like graphs because three pictures might be worth a 3-thousand word post and this one will come in at half that.

I'm three days into my own experiment with entirely whole grains, rather artisan, crusty, rough, chewy and a little dark style. I've noticed a whole lot of things I'll report on later, after a bit more time; but I thought I'd pump this out there in case any of my lab rats wish to join in.
--


http://freetheanimal.com/2015/08/paleo-wrong-grains.html

Sidor: << < (2/5) > >>