Koporibröd

Sidor: (1/4) > >>

hemul:

Har ju länge tänkt testa rismjöl i doktor K-bröden. Det har fortfarande inte blivit av, men däremot har jag hållit på och moddat med en egen uppfinning i samma anda. Jag har bakat bröd efter den här principen rätt länge, men då med bara kokosmjöl och pofiber. Rismjölet förbättrar det otroligt mycket! Det jäser upp mera, håller ihop bättre (går inte sönder när man brer, man kan behandla det som vanligt bröd mera) och får finare färg. Man kan mixtra lite som man tycker. Den första smeten ska vara tjock, som mittemellan deg och smet. Ju mer rismjöl desto godare och finare bröd, så klart. De blir lite torra, men det är man ju van vid. Den som inte bryr sig om kalorierna kan antagligen med fördel tillsätta lite fett eller byta ut en del eller all (fil)mjölk mot grädde. Vetemjöl funkar så klart också, men själva grejen var att ersätta det med rismjöl. Safe starches, ni vet.  :whink:



· 6 st frukostägg
· 200 g mjölk eller fil (fil är bäst men skillnaden är inte jättestor)
· 30 g kokosmjöl (Coconut Secret)
· 40 g rismjöl
· 8 rågade msk pofiber
· 2 rågade tsk bakpulver
· salt

Skål 1: Blanda rismjölet med bakpulvret

Skål 2: Blanda pofiber och kokosmjöl. Tillsätt vätskan, blanda ordentligt och låt det svälla. Tillsätt sedan äggulorna och arbeta in dem. Låt stå ett tag.

Skål 3: Vispa äggvitorna till hårt skum.

Nånstans där bör man få i saltet också.  :tongue: Vispa sedan ner rismölet i äggvitorna. Vispa en stund så det blir jämt fördelat. Vispa sedan FÖRSIKTIGT ner pofiber-kokosmjölssmeten. Se till att det blandas hyfsat men försök att inte vispa ur luften.

Grädda 10-20 minuter i 175 ºC beroende på hur bruna ni vill ha dem. De här verkar tåla att få yta ovanligt bra, bränns inte så lätt.

Satsen får precis rum på två plåtar om man gör tre efter varje långsida och två i mitten. 16 tekaksstora kakor alltså. De är rätt mäktiga, särkilt när de är laddade med smör och pålägg, så mindre kanske är bättre, men då får man nog satsa på tre plåtar. Smeten blir rätt fluffig. Man behöver inte  kleta ut kakorna. Det räcker om man först gör klickar och sedan duttar med skeden på klicken så går den ut och blir rund och fin av sig självt.

Varje sådan stor kaka innehåller:
fett: 3 g
protein: 3.76 g
kolhydrater: 2.97 g
energi: 53.8 kcal

Taskig mobilbild, men så här ser de ut.



Mynlen:

syns ingen bild alls. annars lät det ganska okej!


hemul:

Fattade ingenting först, men det var ett ö i filnamnet. Den webläsare jag använde först fixade tydligen till det, men det gjorde inte alla andra. :blush:

Sorla:

Jag har inte orkat baka något brödliknande på evigheter. Men det här ser lite inspirerande ut!


Skrivet i Tapatalk

hemul:

Glömde säga att jag inte känner någon kokossmak eller sötma med det här brödet som jag gjort med mina andra kokosmjölsblandningar. Det är väl inte tillräckligt mycket kokosmjöl för det antar jag.

Gjorde en ny laddning igår och testade med ännu mindre rismjöl. Funkade fortfarande lika bra.

· 30 g rismjöl
· 35 g kokosmjöl (Coconut Secret)
allt annat lika

Gjorde mindre kakor nu och det var faktiskt bättre. 22 stycken gjorde jag och då blev det bara 1.73 kh och 35 kcal per kaka. Bättre och enklare än att hålla på och dela stora kakor. Så är det lättare att hålla reda på kolisarna också. Man får äta 6 kakor för att komma över 10 g och det kan jag leva med.

Glömde bröden framme över natten, under duk. Det var ingen nackdel. De blev lite stela, men det var bara gott! Ska testa att göra i en form också. Misstänker att detta skulle funka att rosta nämligen.

Sidor: (1/4) > >>