läget i slutet av april

Sidor: (1/2) > >>

idalinda:

Det är bara att konstatera det förvånande faktumet: Det går att leva med egna grönsaker året om.
En vanlig villatomt räcker till att producera grönsaker åt 5 personer året om.

Under april har vi handlat lite sallad till hamburgare, några kilo tomater och någon gurka till vira-frallor och kanske 4-5kg potatis.
Allt detta har varit bara för skojs skull inte för att vi har varit tvungna till det.

Kvar finns:
5-6 pumpor
3-4kg rotfrukter
2-3kg gullök
mängder av vitlök
chilikrydda
steviapulver
1 liter egen krossat tomat ( krossat tomat har vi handlat även under vintern)
3-4 påsar broccoli och blomkå ( hittade ett par  i frysen)
några små paket grönkål
gräslök, persilja
4-5 liter rabarber


Jag har kasserat mängder av fryst

Mangold
bladselleri
basilika
fänkål ( smakade inte gott i fryst form)

Om vi hade hittat bra mangoldrätter hade det inte varit några problem att klara av fram till midsommar.
Men vi gav upp.
jag odlar mangold även i år, men mest för ögat, och lever i hoppet att hitta någon recept som vi gillar.


Jag har planterat ut idag :

förodlat purjolök, rödlök och gullök,
gul-och rödlök sättlökar
förodlade spenatplantor

några dagar sen sådde jag sallad i olika valörer, salladsodlingar i växhuset  / inne ville sig inte alls i år.
Men den tidiga morötten har börjat gro i hinken.

melon och gurka är sådda inne och nu väntar bara den stora pumpasådden  om en vecka.
det blir alltid en utmaning att kunna så 50-60-70- pumpaplantor inomhus.
De skag gro varmt och hälst växa i varmt också och då ligger dom lite varstans i vardagsrummet i en liters krukor.

Jag pysslar om lite krukade perenna sådder, planterar om boxbomsticklingar, men sedan är det dax att börja så nya rotfrukter.
jag måste även hitta någon trevlig potatis-sort, några färska sådana ska vi ha i är :flirting:

Corny:

Jag är inte ett dugg bra på mangold, men fick som tips att bara smörsteka och krydda med salt och peppar och ha som tillbehör till andra rätter. Men det kanske inte riktigt var vad du tänkte på?  :smack_head: Tyckte iaf att det var gott...

Voffö slänger du fryst basilika? Är den gammal? Det går ju att göra hur mycket som helst med annars!

idalinda:

Smörstekt mangold från frysen föll oss inte på smaken.
Någon mangoldrätt fungerade i somras, men inte senare, så de får vara.
Jag använde helt enkelt inte den frysta basilikan till något.

Det finns gott om torkad örtgrydda kvar som vi använder generöst till all matlagning, så då rotar jag aldrig frysen.
Dessutom börjar nya basilikaplantor att växa, snart är det dax att börja toppa dom...

vi har haft tre frysar på gång över vintern, och jag vill hemskt gärna stänga av en för en stund.
innefrysen är full.
Frys nr2 är full av studentexams mat och
frys nr3 skulle snart kunna vara tom.

jag tror att det finns onödigt mycket mangold även i den. :sneaktongue: :laugh:

hemul:

Mangold som är så gott!

idalinda:

Jag kommer att driva någon planta och fortsätta testa, kanske är det så att den är gott färskt som fänkål är, men inte fryst.

och jag glömde ju:

Vi har rätt många påsar fryst squash kvar ( det blev go " vispgröt" av den i alla fall)
och majskolvar också.
någon pop-majs och 10 -tal  mjölmajs.

De är så vackra så man glömmer bort att de är mat också.
Målet var ju att kunna göra egna taco-ships.

Jag och Corny testade lite olika recept men kom aldig på det ultimata.
Har någon några ideér och förslag?

Sidor: (1/2) > >>