farligt

Sidor: << < (2/3) > >>

idalinda:

Citat från: Sorla skrivet 2010.11.08 - 15:23:21
--
Den behöver inte stå på länge. Bara den blir varm kan man dra av den från plattan.

--

Jag fattar nada om sådana här råd :shy:,
behöver inte stå på länge? en minut, 5 minuter ,15 minuter en timme??
Bara den blir varm kan man dra av den från plattan? precis när fettet smälter, när den ryker lite, när den ryker över hela pannan?

vad gör man sen när man drar den av plattan? låter torka där? tvättar direkt med varmt vatten?, låter den torka med fettet
till nästa dag ?
Hjääälp!

Ena:

Det är inte als så besvärligt idalinda. :nonono:

Jag användar bara gjutjärn och har alltid, när jag är färdig, tvättat den under riktigt varmt vatten.
Pannan blir som regel mycket varm, när man har stekt i den, så det närmast kokar när du tvättar den.
Torka efter med kökspapper.

INGEN DISKMEDEL!!!!!!!!!  :angrywife:

Efteråt, när den fortfarande är varm, tar jag lite olie eller smör och fettar in. Retur till skapet.

Ingen konstigheter med det. :flirting:  :inlove:

 

Sorla:

Citat från: Ena skrivet 2010.11.09 - 11:57:10
--
Efteråt, när den fortfarande är varm, tar jag lite olie eller smör och fettar in. Retur till skapet.

Ingen konstigheter med det. :flirting:  :inlove:

--

Så enkelt är det Idalinda. Ljummen panna räcker. Behöver inte ryka eller så. Bara så att smöret smälter, eller oljan flödar ut och slutar ligga som en hög rund droppe. Lätt som en plätt.  :nod-yes:

idalinda:

jag får så olika råd nu så jag blir helt vimmelkantig. :crazy:

Ena, den här historien om mina gjutjärnspannor och lång och krokig.
Jag köpte dom på loppis, de blästrades, oljades direkt på blästringes stället,
fettades och värmeds i ungnen.
Allt fungerade bra ett tag
Sedan lyckades någon av barnen tvätta den stora pannan med diskmedel
och därefter har saker fastnat på den periodvis.
Nu gjoder jag insatsen efter Bookias råd och att värma upp kokosfett på den....
Och jag har stekt nu med riiiikligt med smör varje gång efter flamberingen.
Men nu ska jag fortsätta att tvätta den med varmt vatten och SEDAN smöra den tillbaks till skåpet.
Få se vad som händer DÅ !

Bookia:

Förbjud barnen att diska gjutjärnsgrejor tills du kan vara säker på att de vet vad de gör. Det är nog det viktigaste du kan göra.

Redan dismedeldiskad panna kan vara lite svårare att återställa (utan blästring då) än renblästrad. Jag kan rekommendera att du diskar ur den med varmt vatten varje gång du har använt smör som stekfett, eftersom smör innehåller proteiner som lätt bränner fast i botten. Efter diskningen, torka ur pannan och smörj in med kokosolja, som är ett stabilt och rent fett och låt pannan stå sådär inoljad. Det kommer ta ett tiotal sådana behandlingar innan den är någorlunda återställd.

Sidor: << < (2/3) > >>