Nötter - vad ska man tro på?

Sidor: (1/1)

hemul:

Jag var in på Lipidus och de har en genomgång av kolhydratinnehållet i nötter. Jag tyckte värdena verkade konstiga så jag kollade i både Finelis och SLVs tabeller. De har helt olika värden och Lipidus har ett tredje, antagligen taget från påsarna.

Fineli har ju inte så många produkter listade, men här är de vanligaste sorterna som fanns. Ja, jag vet att jordnötter inte är nötter. :tongue:

Kodstycke:
--
                       slv    |   fineli
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
valnötter               13    |     3.3
hassel                   9.4  |     3.4
jordnötter, rostade     10,3  |    13.2
mandel                  13,4  |     6.6

--

Lipidus har då valnötter: 8, hassel: 6, jordnötter: 7. Lite mittemellan utom på jordnötterna.



skogsstjrna:

Och USDA (COmposition of foods) säger så här. De anger carbs by difference. Med by difference avser de:
Citat
--
How is Carbohydrate, by difference determined?

Carbohydrate is determined as the difference between 100 and the sum of the percentages of water, protein, total lipid (fat), ash, and, when present, alcohol. Total carbohydrate values include total dietary fiber.

Total carbohydrate by difference = 100 - [water, protein, total lipid, ash and alcohol in g/100g]
--


Om man då räknar bort dietary fiber får man värdet inom parentes:
hasselnötter, rostade 17,6 (8,2)
valnötter 13,71 (7,0)
jordnötter 21,51 (13,5)
mandel 21,67 (9,4)


hemul:

Stämmer ju fint med SLVs värden. Det kanske är så de gör, bara norpar dem från USA rakt av när de kan?  :rolleyes:

Sidor: (1/1)