hur mycket kan man reducera buljong

Sidor: (1/2) > >>

idalinda:

Jag som  i början lyckades inte alls att reducera  buljongkok
har nu ett problem åt andra hållet.
Hur mycket kan jag reducera?

Jag har börjat med en 10-literskastrull där jag hade säkert 4 liter fläsk-kött och ben + mindre mängd grönsaker + vinegär
Den fick koka under söndagen, silades och fick småkoka under natten.
På morgonen var det inte minskat i mängden så mycket  ( kanske 4 liter buljong)
men när jag har höjt nu tempen lite under dagen sjunker den vackert.
nu finns det under 1 liter buljong.
Hur länge kan jag fortsätta detta?

Går det att minska den så att buljongen kan frysas i i iskuber?

hemul:

Du kan minska tills det ser ut sirap eller som sån där fond på flaska du vet. Fast så mycket kokar jag nästan aldrig ihop.

Klart du kan frysa i islåda. Men jag måste tipsa om mitt enkla sätt som jag kom på efter flera års jagande efter väldigt små burkar. :cool: Frys i platta paket i plastpåsar helt enkelt. D.v.s. fyll påsen bara till en fjärdedel eller så. Sno ihop den i toppen och sätt en gummisnodd om. Lägg den platt i frysen så buljongen rinner ut och fyller hela påsen. Vik upp öppningen och palla upp den med nåt så du inte riskerar att det börjar läcka trots gummisnodden.

Sen har du en stor kaka buljong du kan bryta eller skära så mycket du vill av. Man kan också ta fram hela kakan och skära upp den i lagoma bitar och förpassa dem till frysen igen, så man slipper kladda ner händerna varje gång. Buljongen blir inte stenhård som is, så det funkar fint båda att bryta och skära om den inte är en stor klump utan en ett par centimeter tjock kaka.  :nod-yes:

idalinda:

jag kommer nog göra något sådant, fast jag upptäckte precis att jag har fryst in krossade tomater i påsar och några av dom hade hängt lite mellan gallret, så
nu sitter några påsar stadigt fast på frysskåpet  :angry:

Ska kolla det hela i morgon, om det är en sådan hylla som går att dra ut ,eller om jag måste lirka loss dom med varma dukar eller dyligt. :bang_head:

hemul:

Ja, men får kolla vad man lägger det på. Några fiskpaket är bra underlag. Annrs kan man ju ta ett lock till en en liten långpanna eller hela långpannan.

Det är en annan sak som är braigt med att skära upp hela kakan i "tärningar" sen. Påsen blir formbar igen.

idalinda:

Buljongen finns nu i frysen i ett stort fryspåse som du tipsade om.
Det blir nog bra... men det är löjligt lite kvar av den mängden grejor jag hade i kastrullen.... :lmao:

10 liter blev 1/2 liter  :yay:

Sidor: (1/2) > >>