örtsalt

Sidor: (1/5) > >>

idalinda:

jag skulle vilja göra egen örtsalt , men har sett bara så ambitiösa varianter på nätet att jag tappar greppet på en gång

jag har just nu tillgång till färsk oregano ,gräslök, bladselleri, libsticka, persilja i storre mängder
lite finns det timjan, rosmarin och salvia + fransk dragon på gång.
basilika finns det även det många plantor  (si så där 50 st) men dom är små än så länge.
Citronmelissan dog under vintern, men det finns många nya skott på gång.

Hur ska jag balansera mängden av kryddor?
vilka ska jag vara försiktig med ?
Vilka kan jag använda " hur mycket som helst " utan att smaken tar över allt annat  ?




idalinda:

och hur länge kan man spara torkade kryddor ?
jag har kvar vissa sorter sedan förra sommaren, är det dax att kompostera dom  ?

Ekub:

Vilken härlig örtträdgård det låter som du har!!  :smile: Jag vet inget om örtsaltet, men torkade örter håller väl länge länge? Kompostera dem när de inte smakar något längre?! Vi har torkade kryddor ganska länge i vårt skåp, kasserar dem när vi råkat köpa dubletter och de gamla tappat färgen lr ngt :cool:

Corny:

Torkade kryddor håller väl i flera år? Ett år gamla kryddor hade jag inte slängt.

Örtsalt ska jag leta recept på. Kollade mina kokböcker, men där fanns ju såklart inget.

Lisbeth:

Att tillverka eget örtsalt
Odlar man kryddväxter kan man lätt få för mycket av det goda, i synnerhet av de kryddor som används mera sällan i köket.

Ett bra sätt att ta tillvara överskottet av kryddväxter är att göra sitt eget örtsalt. Det är lätt gjort, kan tillverkas efter eget tycke och smak och är en utmärkt smaksättare av sallader, såser och frukostägget.

Plocka av de örter du tycker om. Det är inte så noga med skördetid och urval som vid plockning för tork­ning. Ta av de du har för tillfället och hacka det fint, el­ler ännu bättre kör det genom kött- eller kryddkvarn eller finfördela i matberedare. Det blir ett slags mos som du blandar med salt och breder ut i ett tunt lager på en plåt av något slag, bakplåt, gratängform eller vad som står till buds. Kakan skall nu torka på en varm, luftig och skuggig plats, inte i solen. För att påskynda processen rör du om då och då. Saknas fullgott torkutrymme går det bra att torka i ugn. Sätt temperaturen till 50° och ha ugnsluckan på glänt.

När massan är alldeles knastertorr måste den finfördelas på något sätt. Det går att stöta i mortel eller köra i mixer, men bäst blir det i kryddkvarn, eller om sådan saknas, i kaffekvarn.

Hur mycket salt som tillsätts är en smaksak och beror på om du vill ha ordentlig saltsmak eller föredrar kryddigheten. Skall örtsmaken dominera, räcker det med en till två teskedar salt till 1 deciliter örtmassa.

Nästan alla kryddor och en del vilda växter går att använda, det är bara din egen fantasi som sätter gränser. Ett extra plus, tycker jag, är att man kan nyttja de mera ”svåra” kryddorna som bara sällan används i matlagningen, såsom pimpinell, balsaminblad, spansk körvel, gurkört, isop, perilla (shiso), anisisop med flera.

Några vanliga örter till kryddsalt:

lök, lökblast, vitlök (även späd blast), gräslök
libbsticka, persilja, kyndel, salvia, isop
gurkört, citronmeliss, timjan, basilika
indiankrasse (blad, blommor och omogna frön),
ringblomma (blombladen)
kirskål och nässla.

Välj den blandning som passar dig bäst, eller varför inte göra örtsalt på bara en kryddingrediens, t.ex. selleri, och få sitt eget sellerisalt.
 
http://www.foreningensesam.se/div_tips/recept/ortsalt.html Finns mkt. att läsa om där
 


Sidor: (1/5) > >>