Morotssoppa

Sidor: (1/7) > >>

hemul:

God och enkel soppa med sting! Smakar lite kinamat nästan. Sött, syrligt och starkt på en gång.  :inlove:

Till 4 - 6 portioner behöver man:
4 morötter1 potatis (kan uteslutas)1 lökEtt par tunna skivor vitlökHönsbuljong eller annan buljong. Rätt svag, inte för mycket alltså.GräddeSmör eller olivoljaCitronsaft, lite lagomIngefära, färskriven eller torkadKajennpeppar (alternativt chiliflingor)Salt
Gör så här:
Grovhacka löken och tärna rotfrukterna.Svetta löken och vitlöken lite i fettet utan att det tar färg. Tillsätt rotfrukterna, svetta dem lite också om ni orkar.Slå på buljong och vatten precis så det täcker. Krydda. Puttra tills allt är mjukt.Mixa.Slå tillbaks i kastrullen. Red med grädde. Smaka av och koka ihop eller späd med vatten till lagom konsistens. Ska man frysa så är det bättre att skippa grädden (till senare) och inte blaska i så mycket vatten för att spara plats. Det blir fräschare att tillsätta grädden när man värmer soppan också.

Variation:
Spiskummin kan vara gott i, fast det blir ett helt annat stuk då. Lite hackade örter att strö över när man serverar ser fräscht ut. En annan variant är att skippa grädden och i stället servera med en klick sur grädde eller CF blandat med rivet citronskal.

Potatisen kan som sagt uteslutas, men det bli krämigare och håller ihop bättre med. Det är absolut inte noga med mängderna. Vill man att det ska stinka vitlök så tar man så klart mycket vitlök. Jag tycker det i det här fallet är godare bara med en doft.



Tar man grädden till soppan i stället för i så får soppan en mycket intensiv och ovanlig färg! Soppan på bilden är redd med grädde och det tar ner färgen några snäpp.

Jag vägde allt när jag gjorde soppan i kväll för att få nåt att gå efter och då blev det så här. Det är inga jätteportioner man ska äta sig mätt på, mer tänkt som förrätt eller som nåt gott och varmt på kvällen till en "ostmacka" kanske. Vill man ha soppan mer matig kan man kanske tärna ner lite rökt fläsk eller nåt, men jag tror den är godast som den är. Man kan ju äta något till istället.


Kodstycke:
--
               g        fett     prot      kh
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Morot         360    |   0.72 |  2.16  |  20.16
Potatis        75    |   0.08 |  1.36  |  12.10
Lök            70    |   0.14 |  0.91  |   3.36
Grädde        200    |  80.00 |  4.00  |   6.00

Summa:
fett: 80.94g  protein: 4g (4.43)  kolhydrat: 41.62g  Kal: 928.66kcal
Energifördelning:
fett: 78.44E%  protein: 1.72E% (1.91)  kolhydrater: 17.93E%

--

Beräknat på 5 portioner: med potatis 8.324 g kh/portion, utan potatis 5.904 g kh/portion.



Nora:

Det där ser jättesmarrigt ut !!  :lick:

Blir soppasugen!   :lick: :clapping:

hemul:

Jag är helt såld på den. Hade glömt bort den alldeles. Receptet är från nån gammal tidning ursprungligen tror jag. Började göra den igen i julas och nu måste jag bara ha. Det smakar inte morot alls, utan det blir en helt egen smak hur det nu går till.  :dribble:

Nora:

För sjuttsingen ... jag har ju buljong i skafferiet .. 

Nu fick jag lust att göra den där soppan i morgon!  :nod-yes: :cool: 

hemul:

Testa! Skulle var kul att höra vad nån annan tycker. Jag tycker morotssoppa låter rätt äckligt och så blir det så gott!  :yay:

Ta inte för mycket buljong. Det misstaget gjorde jag först. Man vill inte att det ska smaka kycklingsoppa liksom. Citron så pass att det blir ordentligt syra, men inte för mycket. Kanske 1/2 msk per portion? Du får smaka vartefter du pressar i. Brukar förresten spara citronen också tills jag värmer soppan. Tycker det "tappar" vid lagring.

Sidor: (1/7) > >>