Mjölksyrade grönsaker - hur göra?

Sidor: (1/17) > >>

Corny:

Tycker mycket, mycket om mjölksyrade grönsaker, men hittar inte någonstans hur man ska göra för att få till det! Har tom frågat en av mina svärmödrar (jag har två -arma mig!  :crazy:) om recept. Hon är tyska, så jag hoppades på hjälp där, men det händer inget. Så nu skickar jag vidare frågan till alla er matkunniga här! Hur gör man mjölksyrade grönsaker? Finns det någon här som vet? För jag älskar att äta mjölksyrade grönsaker!  :inlove: Dessvärre vet jag inte hur jag ska gå tillväga för att fixa det själv.  :blush:

hemul:

Mitt första försök med surkål blev jättebra trots olyckskorparna här!  :tongue_wag: Nästa gång gjorde jag väldigt mycket på en gång och glömde bort det lite och... det smakade inte illa, men lite konstigt så jag hällde ut det. Men snart blir det ett nytt försök!  :thumbsup:

Det lyckade gjorde jag efter Katz recept nedan (har boken), men det är lite för mycket salt i min smak. När jag misslyckades använde jag vassle. Kollade lite olika recept, bl.a. I Nourishing Traditions.
http://www.wildfermentation.com/resources.php?page=sauerkraut


Vira:

Hemul, den tråden du skrev i om mjölksyrning skrev ju jag in ett recept på hur man kan mjölksyra. Men jag hittar det inte nu  :sad:. Du kan väl hjälpa mej hitta det och hänvisa dit  :inlove:

hemul:

9 trådar under den här.  :whink:

Vira:

Tack Hemul  :flowers:

Klipper in det jag skrev i den andra tråden.

Jag lärde mej göra surkål av en som höll vegetariska matlagningskurser för ca 25 år sen.

Till varge kg kål: 2tsk salt, kryddor som kan ta vilka man vill av, 2tsk kummin, 5-6 enebär, 1tsk koriander, 1tsk senapsfrö,
Vitlöksklyftor och/eller gul lök i hela skivor till packning i burkarna.


Mät upp salt och kryddor i en skål. Strimla kålen fint och varva i en rostfri bunke med kryddorna. Stöt sönder kålen tills den vätskar sej. Packa sedan kålen väl tillsammans med vitlök och/eller lökskivor i en glasburk med patentlock och gummiring. Lämna ett par cm till kanten och se till att vätskan står över kålen. Täck med ett kålblad och pressa hårt samman innan locket sätts på. Ställ burken varmt 22-23* i 2 dygn innan du flyttar den till svalare plats 16-18*. Låt stå orörd i 2-3 veckor, sedan förvaras den i kylskåp.


Gör du så här får du gättefin surkål. Har fortfarande en burk i kylen som jag gjorde i november.

Kan tillägga att den sista burken åt jag upp i februari.

Detta kan praktiseras på alla grönsaker.

Sidor: (1/17) > >>